Fyrbostäderna på Väderön

På Fyrplatsen finns f.d. fyrpersonalens bostäder. Det finns sex lägenheter med egna kök, för från två till åtta personer.

Fyrplatsen är tillgänglig för boende från april tom oktober månad. Hyrestiden är normalt en vecka. Tillträde söndagar kl 16, lägenheten lämnas avstädad påföljande söndag kl 13. Under för- och eftersäsong, dvs april respektive september-oktober, kan efter överenskommelse hyra ske för kortare period än vecka

Miljön på Fyrplatsen är lik den som varit i gammal tid. Fortfarande gäller utedass (idag dock av bättre standard än då), vatten hämtas i gårdspump och uppvärmning sker genom vedeldning och eller elvärme i respektive lägenhet. Det finns elbelysning, kylskåp, bänkspis med ugn, mikrougn, vattenkokare. Egen frys finns i lägenheterna Västan, i Nordvästan (mindre) och i Sunnan (mindre), dessutom och för övriga lägenheter finns en gemensam frys i telefonrummet. Det finns inte TV och telefon i lägenheterna, men det finns en fast telefon i ett gemensamt telefonrum. Det finns spjälsäng och barnstol i alla lägenheter utom Brygghuset. Dusch och badkar är ersatt med garanterat friska havsbad.

Sedan 2020 finns en borrad brunn med dricksvatten. Kran finns på gårdsplan.

En grillplats finns på gården och är avsedd endast för fyrplatsens gäster. Vid svår torka är grillplatsen stängd. Den som tänder grillen ansvarar också för tillsyn fram till dess att den är helt släckt.

I lägenheterna Nordvästan och Sunnan är det tillåtet att ha med hund. Hundar skall hållas kopplade utomhus, även på tomten.

I lägenheten Östan har forskare företräde. Detta innebär att bokning av denna lägenhet blir definitiv först en månad före tillträde. Skulle en bokning hävas (inte vanligt) återbetalas erlagd bokningsavgift.

Från Sandhamn på Ön är det drygt 1,5 km till Fyrbostäderna. Bagagekärror finns i Sandhamn.

Bokning

Fyrplatsen håller öppet från april t.o.m. oktober månad.

Bokningen för 2024 öppnar söndagen den 4 februari kl 8.00. För boende som är skrivna i Västra Karup-Hovs och Torekovs församlingar öppnar bokningen lördagen den 3 februari kl 8.00. All bokning sker på tfn 0431-36 61 94 på förmiddagar måndag-torsdag.

Priser per vecka säsongen 2024

9 juni – 1 septövrig tid
Västan 8 pers 9 500 kr 7 550 kr
Västanvind 4 pers 4 600 kr 3 750 kr
Nordvästan 6 pers 7 000 kr 5 950 kr hund
Östan 4 pers4 650 kr3 850 kr
Sunnan 4 pers4 850 kr4 050 krhund
Brygghuset 2 pers4 450 kr3 950 kr